Od početka pričam o nekim društveno angažovanim temama, osim Star Wars priče. Malo da se bavimo i kreativom neke druge vrste osim ove koja rešava ekološke probleme.

Sad malo da odemo u drugu krajnost i pričamo o kampanjama ljubimaca na četiri točka koji nemaju baš pozitivan uticaj na životnu okolinu. Iako je dobar primer, ovaj put ne o Folksvagenu i njihovoj krizi. Auto industriju bije glas d a ima para i uvek je imala dobre reklame na globalnom nivou. Kod nas to je sve malo štucalo. Zašto je to tako može neko doktorat da napiše.

Uglavnom ovaj put nećemo pričati o strategiji samo i kreativi i reklami… funkcionalnosti i lep dizajn mogu da se, osim konvencionalnih lepih kadrova vozila, komuniciraju i na malo drugačiji način – šalama na svoj račun. Osim demonstriranja da kreativci koji rade za taj brend imaju puno duha, pohvalio bi i te ljude iz kompanija koji su stegli petlju i rekli „Hajde da probamo“. Može da bude klizavo, može neko da nas pogrešno shvati, ali mislim i da su verovali u svoje kupce da i oni imaju duha i da će te šale prihvatiti na najbolji način.

Obe kampanje na koje mislim sam našao kao primere koji su dobili nagrade. Sve čestitke, još jednom.

Audi je bio nešto suptilniji, kako to rezervisanim severnjacima i pristaje. Oni su nam pokazali kako može da se snimi savršen tonski snimak u njihovom automobilu tokom jutarnjeg špica. Ne znam da li bi efekat bio isti i kad bi imali taj test na beogradskim ulicama uz sve rupe i sirene. Možda su Nemci manje temperamentni od nas južnjaka. Procenili su da je njihovom kupcu najvažnije da ne čuje spoljnu buku. Čak ni zvuk motora. Očigledno da su to i dobili. Cilj je postignut. A8 je prošao test snimanja radijske reklame u toku vožnje.

Drugo, možda i radikalnije zezanje, napravila je Škoda. Oni su se šalili na račun svog izgleda devedesetih godina. Ono što je, takođe, odlično je da skoro do kraja reklame ne znamo o čemu se radi i ne vidimo brend. Moda, fizički izgled, muzika… sve to je nešto što je promenljivo i čemu se prilagođavamo. Kreativci su iskoristili te stereotipe, našalili se na svoj račun, ali su i poentirali moderan izgled nove Škode Kodiaq. Tek u 54 sekundi vidimo logo i saznajemo o kom brendu je reč. Ljudi iz kompanije nisu tražili da njihov logo bude veći. Još malo stereotipa sa kojim se igraju, a pri tom dobili su vrhunsku reklamu punu duha i dovoljno upečatljivu da svi zapamte brend. To je, inače, tri sekunde pre kraja cele reklame. Može i tako, što rekao neko u vicu.

Ovu drugu reklamu mogli bismo da stavimo u udžbenike i da je koristimo po potrebi kada krene priča o većem logotipu. Kao što su našli kravatu i trenerku, mogli su da nađu neku škodu iz devedesetih i da na mestu gde je to prirodno ubace da stoji. Ali nisu…

Kao što smo već saznali iz ovog, a i prethodnih tekstova, fan sam Star Wars serijala iliti franšize kako seriju filmova sada vole da zovu. Takođe, veliki sam ljubitelj reklama za Superbol. Kad se spoji ta dva dobije se Folksvagenova reklama za Pasata gde su koristili poznati lik Dart Vejdara i dečačke snove. Emocije su tu, poznati likovi, kobrending… dobitna kombinacija. Mislim da je ovo svojevremeno bila jedna od najgledanijih reklama na mrežama

Vedran Ivankovic
Post Author

1 Comment

  1. Svaka čast 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *