Photo by James Pond on Unsplash

Da li je preterivanje ako nekome ko je ljubitelj filmskog serijala Zvezdanih ratova čestitamo njegov¬ ili njen dan? Da li je sve komercijalizovano do te mere da je jedan serijal dobio svoj dan u kalendaru?
OK ajmo po redu…
Ovde pričamo o brendiranju. Ljubitelji da ne kažem fanovi su odabrali dan u godini kada mogu jedni drugima da kažu da je sila sa njima. Na engleskom, sveprisutnom, to zvuči mnogo bolje.
Kompanija Dizni kada je od Džordža Lukasa kupila prava na snimanje nastavaka kupila je i sva ostala komercijalna prava tako da su normalno, u skladu sa strategijom razvoja proizvoda nastavili i sa dodatnim korišćenjem brenda. Tog dana imate popust ako kupite nešto iz njihove online prodavnice, možete da pronađete Jodin omiljeni citat, možete da postujete na društvenim mrežama koristite haš tag #StarWarsDay… neka je ceo dan sila sa vama.
Vratimo se u prošlost… Džordž Lukas nije ni sanjao da će njegova ideja da toliko poraste kada je pravio svoj prvi film koji je pokrenuo ceo serijal. Verujem da je morao dobro da se zaduži kako bi obezbedio sredstva za snimanje s obzirom da je na početku pravio specijalne efekte uz pomoć štapa i kanapa, i to bukvalno. Snimao je u Tunisu jer je tamo jeftinije i hvala mu na tome jer smo i mi iz ovog dela sveta sada u mogućnosti da doživimo to iskustvo da se pojavimo u kulisama i mlatimo rukama kao da držimo svetlosni mač.
Tada nije mogao da zna da će ova klasična priča o dobru koje pobeđuje zlo, namenjeno prvenstveno deci njemu doneti 4 milijarde dolara 2014. godine.
Šta je to Dizni uradio da bi tolika investicija isplatila?
Nastavili su da snimaju filmove i da razvijaju likove koje već svi znamo, da ih vraćaju u mladost ili dalje u budućnost. Nastavili su da nam daju iluziju da će dobro uvek pobediti zlo i da sila postoji. Šta vam treba više za priču o brendiranju?
Emocije izazvane filmovi kod fanova su tu. Nastavljamo da se borimo sa zlom Imperijom i nastavljamo da pobeđujemo mračnu stranu sile. Naša deca nastavljaju da veruju da je Dart Vejdar otac Luka Skajvokera i pri tom nastavljaju niz konzumenata svih Star wars proizvoda. Prvi film 2015. – Buđenje sile videlo je 2 milijarde ljudi. Sve ostale znatno manje. Deluje da su svi jedva čekali šta će to ekipa iz Diznija da smisli.
Džedaji su toliko duboku ušli u našu svakodnevicu da smo smislili izreku „il si Džedaj, il se predaj!“. Pojavili su se na popisu kao nacionalna manjina u Srbiji i drugim zemljama regiona 2011. godine. Svojevremeno pojavile su se parodije koje su samo doprinele popularnosti celog serijala dok je još bilo tri filma. Velike kompanije su silu i priču o džedajima koristile u svojim kampanjama kako bi dodatno sebe svrstale na stranu dobre ili loše sile.
Sve nas ovo vodi u naravoučenije… ako imate dobar proizvod, dodajte u taj proizvod malo emocija i napravićete zajednicu. Ta zajednica biće vaša i propagiraće vrednosti koje donosi vaš proizvod. Na kraju ubediće i svoju decu da je to super i da trebaju da i oni kupe vaš proizvod. Isto tako morate da imate strategiju kako ćete da razvijate vaš brend i da pri tom budete uporni u tome posebno ako ste našli kome da prodate vaš proizvod. Na kraju kada sve to proradi ostanite na tom putu i ne menjajte ništa dok god radi.

Neka sila bude sa vama 4. i svih ostalih dana i maja i ostalih meseci.

Vedran Ivankovic
Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *