Photo by Randy Colas on Unsplash

Od izbora u Americi svi mnogo očekuju. Jedni da osvoje vlast, drugi da njihov predsednik dobije drugi mandat, treći da dobiju neko slatko obećanje kome će se nadati narednih godina, a neki se nadaju da će napraviti kampanju koja će ih vinuti ili potvrditi njihove konsultantske sposobnosti u domenu marketinga i PR-a.

Pravila se kod njih znaju dosta unapred. Nema dijaloga i izmena izbornih zakona svako malo. Valjda je to razvijena demokratija kojoj svi težimo. Tramp je već pokazao šta misli o potencijalnom kandidatu Demokrata Džou Bajdenu. U tu priču uvukao je i predsednika Ukrajine. Demokrate pokrenule proces opoziva, popularni impičment. Sećamo se kako je Klinton to preživeo. Ono što je, čini mi se, Tramp uveo u priču o kampanji kada su ga izabrali je da tačno targetira ciljnu grupu u oko, pogodi ih u emociju kao harmonikaš u kafani, ali ono još važnije je da je pokazao da može prljavije. Negativne kampanje su dozvoljene u američkoj izbornoj areni, a 58. predsednik i vođa slobodnog sveta je taj reality pristup doveo do savršenstva. Vežbao je protiv kandidata tokom primarne kampanje među Republikancima, da bi ga usavršio sa protivkandidatom za useljenje u Belu kuću. Slogan „Make America Great Again“ (Učinimo Ameriku velikom ponovo). Uloga Stiva Benona, Rusije, Kembridž analitike… samo su delovi slagalice.

Da se, kao u svakom dobrom filmu, vratimo u današnje vreme…

Ovo sada je slobodno uverenje neobjektivnog gledaoca koji ne poštuje previše lik i delo trenutnog vođe slobodnog sveta, kako su tokom Hladnog rata zvali predsednika Amerike sa strane pobednika. Da ovaj tekst ima zvuk sada biste čuli ono čuveno, ubrzano, na kraju reklame za neki medikament, a završava se sa …pitajte lekara ili farmaceuta.

Svojevremeno je Martin Lindstrom na predavanju u Beogradu dao odgovor na pitanje kako da popravimo imidž koji Srbija ima u svetu u jednoj rečenici – angažujte Holivud da napravi nekoliko scenarija sa porukama koje želite.

U skladu sa tom preporukom i akcijom sa eliminisanjem konkurencije kroz saradnju sa stranim predsednicima, pade mi na pamet da su Demokrate možda angažovale Holivud da suptilno priča priču o tome kako je Tramp došao na vlast, odnosno kakvi su mu saradnici. Jedan od bitnih konsultanata u toj priči je Rodžer Ejls, direktor Fox News kabovske mreže. Osvedočeni Republikanac i konzervativac. Radio kampanje i za Trampove prethodnike. Suptilno kreće vrhunska serija „The Loudest Voice“ sa brilijantnim Raselom Krouom u glavnoj ulozi. Serija je rađena po knjizi i saznajemo šta je sve Ejls radio saradnicima, a posebno saradnicama. Da ne pričam dalje, ko nije gledao za svaku preporuku je. Gleda se u dahu. Emitovane u junu i julu.

Druga slučajnost je film koji se zove „Bombshell“. Slična priča, samo drugi ugao. Ugao saradnica. Premijera se očekuje za božićne praznike u Americi. Ekipa prva liga: Šarliz Teron, Nikol Kidman i Margo Robi.

Slučajnost… Hm…

Biće zanimljivo pratiti Trampovu reakciju na sve ovo i naravno borbu da dobije novu nominaciju Republikanaca, a posle i „pesničenje“ sa Demokratama. Tu niko ne očekuje „rose garden“ kampanju gde će se pričati o apstraktnim temama, a predsednik biti predstavljen kao lik koji baš puno radi i vodi računa o svim Amerikancima, ali sa jedne skoro akademske distance.

Vedran Ivankovic
Post Author

Previous post

1 Comment

  1. Biljana Dimcic

    “uvukao” pod znacima navoda..

    He he

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *