Photo by joca_choo

Sezona praznika je pred vratima. Ulice su odavno okićene, a po društvenim mrežama polako vidimo da su i kuće i stanovi dobili novogodišnju dekoraciju. Sve to je idealna prilika za razne brendove da smisle svoju kampanju. Tradicionalno, možda prvi, sa tom kampanjom kreće brend koji je izmislio Deda Mraza ovakvog kakvog ga danas znamo. Onda idu svi ostali. To su generalno topli spotovi i kampanje koje promovišu zajedništvo, deljenje, porodicu… mislim da je retko koja kampanja promašila koja je imala spoj svega toga. Sa druge strane digital i nove tehnologije su omogućile da te kampanje budu još bolje i efektnije.

Već u novembru na Tviteru krenuo je keks Oreo. Moram priznati da mi je super odabir kanala pošto je mišljenje da je Tviter mreža gde se samo prepucava i hejtuje i to kratko i efektno. Ekipa iz Orea je pucala na činjenicu da je tradicija u zapadnim demokratijama da deca ostavljaju Deda Mrazu koji dolazi da im donese poklone kolače i mleko da se okrepi dok radi svoj posao. Njihov proizvod je vrhunski „legao“ na tu priču. Deda je dečurliju zamolio da mu ostave baš njihov kolač i mleko, a ne ni jedan drugi. Čak ni bakin domaći kolač mu neće tako prijati kao Oreo.

Evo ga poziv:

Naravno tu je hashtag koji se koristi u kampanji i dodatni napor da naprave neki kontent koji će da sadrži ta dva sastojka. Za uzvrat deda će im biti zahvalan i to javno i ostaviće im pismo. Ljudi vole kada se brendovi baš njima obraćaju i personalizovano nešto urade za njih, makar to bilo i pismo lika iz mašte. Pardon, nadam se da nema dece koje čitaju ovaj tekst.

Kratko, slatko, viralno i lako za podeliti. Baš kao keks i mleko.

Google je iskoristio praznike da na zanimljiv način promoviše svog asistenta. Doduše, bez interakcije sa korisnicima. Film „Sam u kući“ je postao neizostavni deo svakog maratona filmova sa novogodišnjom i božićnom tematikom. Kako mali Kevin danas izgleda i kako rešava situacije sa lopovima možemo da vidimo ovih dana na Instagramu:

Komad kontenta koji je meni, bar sa sada, na večitoj listi broj 1 je napravila avio kompanija WestJet. Osim truda svih, koji se vidi, poklona za koje su svi bili zahvalni, ovde vidimo i zaposlene kompanije koji su učestvovali u celoj akciji. Uživajte u narednih pet minuta gledajući.

Sreća je pa oni nisu stali te 2013. godine, nego su nastavili da koriste Božić i praznike kao izgovor da podele radost i budu čudotvorci i iznenade neke ljude poklonima koje su ovi oduvek želeli. Tu spajamo mnoge stvari u jednu koja se zove brend, a prvenstveno vrednosti koje zaposleni dele sa kompanijom, a kasnije ih prihvataju i korisnici njihovih usluga.

Ako niste pustili suzu tokom prethodnog videa, sada spremite paket maramica. Kanađani su dokazali da se čuda ponekad dešavaju.

Možda ovo posluži nekom od lokalnih brendova kao inspiracija za prazničnu kampanju. Samo neka ne zaborave Rusku salatu! To je definitivno deo praznika kod nas.

Vedran Ivankovic
Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *