Photo by Ian Schneider on Unsplash

Ideja mi je bila da pišem o korona virusu, o komunikaciji koja prati celu situaciju, šta smo naučili iz svega ovoga. Međutim, pošto je situacija još uvek vruća i prebrojavaju se mrtvi, nešto nisam bio raspoložen da hvalim ili kritikujem bilo koga za kriznu komunikaciju. O tom, potom…

Brendiranje je bitan deo našeg posla, a kada sam naišao na jedan post na Instagramu nekako je klizava korona prešla u drugi plan. Post je o vrednostima kompanije Nike. Kada se to stavi u kontekst knjige „Umetnost pobede“ Fila Najta, vlasnika kompanije dobio sam jasniju ideju teme kojom ću da se bavim ovog puta.

Oko kompanije Nike građeni su mnogi mitovi. Da biste ih razotkrili ili potvrdili – pročitajte knjigu, a odmah da kažem da će biti spojlera. Ono o čemu danas hoću da pišem jesu vrednosti. Fil Najt je, od početka, kao glavnu vrednost kompanije definisao pobedu. Mnogo simbolike u celoj priči. Kada je to izgovorio ni sam nije znao šta tačno pod tim misli i šta je za njega, u kontekstu vođenja kompanije, pobeda. Tokom vremena je došao do tačnije definicije, a to nije uradio sam. Jedan od Najtovih ljudi od poverenja napravio je listu od 10 vrednosti kompanije. U pitanju je Rob Straser, direktor marketinga.

Ono što je kod brendiranja neke kompanije važno jeste neka takva lista. Može da bude i kraća. To mogu da budu jedna ili dve vrednosti od kojih se počinje, a kasnije da se kroz proces dođe do još vrednosti, na koje se nadograđuje komunikacija.

Zašto su vrednosti važne?

Zato što one definišu jednu kompaniju, odnosno, korisnicima usluga ili kupcima daju to nešto sa čime oni mogu da se identifikuju. Opasan komunikacijski alat. Ako pobeda i Najk nisu prva asocijacija, poznatiji i možda lakši primer je Epl – inovativnost, recimo. Stiv Džobs se trudio da pomera granice i u tehnološkom i u dizajnerskom smislu. Izazvao je tradicionalni način razmišljanja slušanja muzike, pa kasnije i korišćenja mobilnih telefona i inovirao je. Oni koji su hteli da se tako osećaju kupovali su Eplove proizvode. Isto tako je i slučaj sa listom papira koju vidimo sa Instagrama. Da pojasnim malo ceo kontekst, možda će asocijacije biti jasnije. Opet spojleri… Najk je promenio posao sa patikama. Eto je prva vrednost iz posta. Smislili su kako da unaprede patiku za trčanje i trkači koji su je koristili bili su brži. Pobedili su državu u nekoliko sudskih sporova i rešili se birokratskih prepreka.

Vrednosti su važne i kada je u pitanju brendiranje neke ličnosti. Nećete saosećati i pratiti nekoga čije vrednosti ne delite.

Vrednosti su samo jedan od segmenata kada je komunikacija u pitanju. Ne čine sve što je bitno za brendiranje proizvoda i kompanije, ali dosta pomažu. Kao što smo videli, vrednosti su nešto što pravi razliku od brenda do brenda ili od čoveka do čoveka. Što se mene lično tiče mnoge vrednosti sa ove liste su univerzalne i primenljive na bilo koju drugu kompaniju. Moguće da i ja delim iste vrednosti kao i Najk tim 🙂

Vedran Ivankovic
Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *