Koliko puta dnevno čujemo rečenicu „što mi to nisi rekao?“ „nisam te razumeo“? Kažu definicija moći je posedovanje informacija, relevantnih u pravo vreme. Stariji ljubitelji stripa setiće se Alan Forda i čuvene male crne sveske u kojoj Broj 1 čuva razne informacije…
Pojavom interneta količina informacija koju svaki dan konzumiramo dostigla je neverovatne razmere. Svaki dan kablovima širom sveta kreće se cunami koji ide od servera ka krajnjim korisnicima. Iz dana u dan ti serveri su sve veći i potrebno nam je sve veći prostor da bi sačuvali sve što mislimo da nam je potrebno.
Mi koji se bavimo komunikacijama pokušavamo da ispričamo neke priče i da one dođu do relevantnih ciljnih grupa. Vremenom su granice između odnosa sa javnošću i marketinga postale vrlo nejasne i fluktuirajuće. Puno je onih koji pokušavaju da nađu definicije, ali je malo onih koji su u tome do kraja uspeli.
Ko je primalac poruke i da li će on moći da je dekodira postala su glavna pitanja. Sve ostalo postali su kanali komunikacija. Uprošćeno kako da ono što hoću da kažem to uradim dovoljno jasno da čuje onaj ko treba da čuje.
Tantalove muke …
Posebno nekoga ko se bavi komunikacijama 🙂
Koje su to kampanje koje su dobre? Koji su to kanali komunikacije koji najbolje prenose poruke? Kako da pri tome vodimo računa i o etici? Koje su to ideje koje pokreću nekoga da uradi nešto? Šta je to brendiranje i kako da to uradite što bolje? Kako da napravite relevantan sadržaj i plasirate ga kome treba i gde treba? Da li spašavamo živote ili ne? Da li nekome možemo da rešimo neki problem? I krajnje intimne priče o zagađenju odnosno ekološkim problemima.
To su neke od tema koje možete da očekujete da ćete na ovom mestu moći da pročitate.
Dugo sam bežao od rada u kreativnoj industriji. Kao novinaru PR je bio jako dalek. Šta sad oni hoće da nas samo nešto ograničavaju da dođemo do nekih ljudi ili priča. Počeo sam da se bavim odnosima sa javnošću neku godinu kasnije. Šta se sad ti iz marketinga stalno trpaju i imaju veće budžete. Oni ne razumeju šta mi tu radimo. Oni su mesari, a mi smo hirurzi. Zagazih u marketing sticajem okolnosti i upisah neke škole na tu temu.
U krizi… logično. Veliki budžeti, putovanja, ručkovi, glamur… to je sve bilo pre krize. Vreme o kome se priča sa setom u celoj kreativnoj industriji. Rezanje budžeta, smanjenje troškova, snalaženje… to je mene sačekalo kad sam počeo da se bavim komunikacijama.
Isto tako logično i krizna komunikacija. Dosta klijenata, slučajeva, izazovnih situacija… niko ne voli da se hvali ovim znanjem, ali u mojoj situaciji samo dodatno objašnjava naslov.
Dobro došli na blog koji će se baviti komunikacijama.

Vedran Ivankovic
Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *